Per 1 augustus 2022 strengere regels over arbeidsvoorwaarden
Werkgevers opgelet! Per 1 augustus 2022 verandert wederom de arbeidsrechtwetgeving. Op die dag vereist een Europese richtlijn ook in Nederland meer transparantie over de arbeidsvoorwaarden (EU-Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden). De wet bepaalt nu al in artikel 7:655 BW welke primaire informatie de werkgever bij indiensttreding aan de werknemer moet geven over de arbeidsvoorwaarden. Ook heeft de richtlijn gevolgen voor twee arbeidsvoorwaarden – scholing en nevenwerkzaamheden. De regels omtrent deze twee arbeidsvoorwaarden worden voor werkgevers strenger. In deze blog bespreek ik kort de wijzigingen ten aanzien van het studiekostenbeding en het nevenwerkzaamhedenbeding.
Studiekostenbeding niet meer voor verplichte opleidingen
De werkgever mag nu een studiekostenbeding aangaan met de werknemer. Dit houdt in dat de werknemer de verplichting opgelegd krijgt om (een deel van) de studiekosten terug te betalen bij het einde van de arbeidsovereenkomst. Een dergelijk studiekostenbeding wordt vanaf 1 augustus 2022 verboden bij opleidingen die de werkgever op grond van de wet of cao verplicht is aan te bieden. Dat zijn vaak verplichte opleidingen “op het gebied van veiligheid en het bijhouden van vakbekwaamheid”. De kosten van dergelijke opleidingen mogen niet meer ten laste van de werknemer komen. Ook geldt dat de tijd die de werknemer besteedt aan de opleiding, wordt gezien als arbeidstijd, zodat de werknemer die verplichte opleiding met behoud van loon tijdens werktijd kan volgen. Dit gaat ook gelden voor reeds aangegane studiekostenbedingen vóór 1 augustus 2022. De afspraken die zijn gemaakt tot verhaal of verrekening van de kosten voor dat soort verplichte opleidingen zijn na 1 augustus 2022 nietig en ongeldig. Dat betekent concreet dat als een werkgever nu met de werknemer, die een dergelijke verplichte opleiding volgt, heeft afgesproken dat de werknemer die kosten onder bepaalde omstandigheden moet terugbetalen, het ná 1 augustus 2022 niet mogelijk is voor de werkgever om de studiekosten nog te verhalen/verrekenen met de werknemer.
Rechtvaardiging vereist voor verbod op nevenwerkzaamheden
Het wordt per 1 augustus 2022 voor werkgevers minder gemakkelijk om nevenwerkzaamheden te verbieden. Veel arbeidsovereenkomsten verbieden de werknemer om, zonder instemming van de werkgever, naast zijn of haar werk nevenwerkzaamheden te verrichten. Zo’n algemeen en ongemotiveerd verbod, is na 1 augustus 2022 niet meer mogelijk. Het blijft uiteraard wel mogelijk om een nevenwerkzaamhedenbeding overeen te komen na 1 augustus 2022. Echter geldt wel dat de werkgever een objectieve rechtvaardigingsgrond moet hebben voor een dergelijk verbod. Hiervoor wordt een extra bepaling aan het Burgerlijk Wetboek toegevoegd (artikel 7:653a BW) dat komt te luiden: “Een beding waarbij de werkgever verbiedt of beperkt dat de werknemer voor anderen arbeid verricht buiten de tijdstippen waarop de arbeid moet worden verricht bij de werkgever, is nietig tenzij dit beding kan worden gerechtvaardigd op grond van een objectieve reden.”
De werkgever kan een dergelijke rechtvaardigingsgrond al direct opnemen in het nevenwerkzaamhedenbeding. Ook is het voor de werkgever mogelijk om de rechtvaardigingsgrond te benoemen, op het moment dat de werkgever een beroep doet op dat verbod. Wat is dan een objectieve rechtvaardigingsgrond voor het opnemen van een verbod op nevenwerkzaamheden? In lijn met de Richtlijn is in het wetsvoorstel voor artikel 7:653a BW geen limitatieve opsomming opgenomen van objectieve rechtvaardigingsgronden. De Richtlijn noemt wel een aantal voorbeelden van rechtvaardigingsgronden. Denk aan redenen als gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, het vermijden van een belangenverstrengeling, of een dreigende schending van de Arbeidstijdenwet als een fulltime werknemer elders nog eens 20 uur wil gaan werken. Een nevenwerkzaamhedenbeding in een bestaande arbeidsovereenkomst, waarin nu geen objectieve rechtvaardigingsgrond staat vermeld, blijft na 1 augustus 2022 wel geldig. Als u als werkgever na 1 augustus 2022 een beroep doet op het nevenwerkzaamhedenbeding, dient u wel een objectieve rechtvaardigingsgrond te kunnen aangeven.
Advies
Wat betekent dit voor u als werkgever? Ik adviseer werkgevers om voor 1 augustus 2022 de arbeidsovereenkomsten na te laten kijken. Tevens doen werkgevers er goed aan om bij het opnemen van een verbod op nevenwerkzaamheden in nieuwe arbeidsovereenkomsten nu al stil staan bij de aankomende wetswijziging. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.