Tijdelijk verhuren van woonruimte
In deze bruisende huizenmarkt is er veel vraag naar de huur/verhuur van woonruimtes. Echter wil je als verhuurder van de woonruimte niet direct geconfronteerd worden met de huurbescherming die huurders in Nederland genieten. Ook kan het voor verhuurders belangrijk zijn dat zij binnen een korte periode weer over zijn of haar woning kunnen beschikken. Sinds de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt op 1 juli 2016, is het mogelijk om op basis van artikel 7:271 BW tijdelijke huurovereenkomsten te sluiten. Ik zet hieronder een aantal aandachtspunten uiteen ten aanzien van deze tijdelijk huurovereenkomsten.
Aandachtspunt 1: Huurtermijn
Een huurovereenkomst geldt als tijdelijke overeenkomst als deze wordt aangegaan voor een periode van maximaal twee jaar in geval van een zelfstandige woning en voor een periode van maximaal vijf jaar als het om onzelfstandige woonruimte gaat. Er kan tussen partijen slechts één tijdelijke huurovereenkomst gesloten worden. Een tweede overeenkomst voor bepaalde tijd voor dezelfde woning met dezelfde huurder geldt als een overeenkomst voor onbepaalde tijd: dit betekent dat een huurder dan ook huurbescherming geniet.
Aandachtspunt 2: Aanzegging einde huurovereenkomst vereist
Een tijdelijke huurovereenkomst hoeft niet te worden opgezegd, maar eindigt als de termijn waarvoor de overeenkomst is aangegaan, is verstreken. Wel moet de verhuurder de huurder minimaal één maand en maximaal drie maanden van tevoren het einde van de huurovereenkomst aanzeggen. Dit houdt in dat de verhuurder de huurder schriftelijk moet informeren dat de huurovereenkomst op de afgesproken datum eindigt. Het niet of niet tijdig versturen van deze kennisgeving heeft tot gevolg dat de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt verlengd. Hou de aanzeggingstermijn dus goed in de gaten en noteer deze in je agenda.
De aanzegging is vormvrij, maar dient wel de huurder te hebben bereikt, wil het werking hebben. Ik adviseer mijn cliënten dan ook dat ze de aanzegging zowel per aangetekende post als per e-mail versturen. Dan heb je als verhuurder in ieder geval bewijs dat de aanzegging de huurder heeft bereikt.
Aandachtspunt 3: Tussentijdse opzegging door huurder is mogelijk
Een huurder mag een tijdelijke huurovereenkomst altijd tussentijds opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn die gelijk is aan de betalingstermijn. Deze is meestal één maand en kan maximaal drie maanden zijn. De bevoegdheid van de huurder om de huurovereenkomst tussentijds op te zeggen mag niet in de huurovereenkomst worden uitgesloten of beperkt. Mocht je dit wel opnemen in de huurovereenkomst dan is een dergelijke afspraak niet geldig.
Aandachtspunt 4: Toetsing aanvangshuurprijs mag ook achteraf
Een bijzondere bevoegdheid voor huurders met een tijdelijke huurovereenkomst voor een zelfstandige woning is dat zij zijn of haar aanvangshuurprijs tot zes maanden na afloop van de tijdelijke huurovereenkomst door de Huurcommissie mag laten toetsen. Ik adviseer mijn cliënten dan ook om rekening te houden met deze bevoegdheid bij het vaststellen van de aanvangshuurprijs. Als er een te hoge huurprijs wordt overeengekomen, kan de huurder later terugbetaling van het teveel betaald huur vorderen.
Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.